سبز صفت مهمی است که به اسم های مختلف می توان نسبت داد اما هنگامی که به اسم معماری نسبت داده می شود در توضیح و تفسیر با صفت های دیگر به اشتباه گرفته می شود مثلا با صفت پایداری، آنچه که صفت سبز در ذهن متبادر می کند همراهی یک موضوع با رشد، امید، پیشرفت و شادابی است (سرت سبز و دلت خوش باد جاوید که خوش نقشی نمودی از خط یار. حافظ).
در معماری هم این انتظار می رود که به آثاری صفت سبز نسبت داده شود که هنگام مواجهه شدن با آنها حس شادابی،رشد،پیشرفت و امید در بیننده ایجاد گردد.
ایجاد این حس می تواند با استفاده از همراهی خلاقانه طراحی کالبد با طبیعت،استفاده از مصالح منطبق با شرایط اقلیمی،توجه به مصرف آب و انرژی،افزایش کیفیت روانی، سلامت هوای در گردش داخلی ساختمان، استفاده از شیوه های غیرعامل تامین آسایش حرارتی و در نهایت استفاده بهینه از پوششهای گیاهی صورت پذیرد.
هر کدام از این موضوعات، مباحث مکمل یکدیگر هستند و در رسیدن به نتیجه مطلوب به کمک هم می آیند بعبارتی موضوعات ذکر شده در طراحی کانسپت معماری نقش اصلی دارند و به عنوان یک افزودنی به ساختمان دیده نمی شوند.
برای مثال در استفاده از نمای سبز جهت اهداف مختلف معماری سبز، به ساختمان (CONSORCIO SANTIAGO) که در سانتیاگو،پایتخت کشور شیلی، واقع شده است می توان اشاره کرد، موقعیت و ویژگی سایت زمین به گونهای است.
برای کاربری اداری باید بَر اصلی با کشیدگی آن مورد توجه قرار گیرد،پلان بنا شبیه به قایق بوده و در نمای شمالی و غربی طبقات چهارم الی هشتم،دهم تا دوازدهم و سیزدهم تا چهاردهم از دیوار سبز به صورت نمای دوپوسته با اهداف زیر در طراحی مجدد مورد استفاده قرار گرفت :
برای کاهش دریافت انرژی گرمایی در فضای داخلی که از طریق مسدودکردن تابش خورشیدی در ماه های گرم .
برای کاهش هدر رفت انرژی در ساختمان و کاهش هزینه های انرژی
برای ایجاد یک بیان زیباشناسانه و افزایش تاثیر بصری بنا بر همسایگان و هم بر افراد درون ساختمان
برای کاهش آلودگی صوتی در فضای داخلی.
سانتیاگو و سبزینگی در شهر
بزرگترین مشکل دمایی در سانتیاگو گرمای بیش از حد هواست که در اکتبر و مارس معمول می باشد. فرم بدنه طولانی ساختمان که رو به آفتاب شرقی دارد ، مشکل بزرگ گرم شدن فضاهای داخلی و خیرگی نور خورشید را به همراه دارد.علاوه بر این کارکنان و کامپیوترهای آنها نیز گرما تولید میکند.استفاده مداوم از سیستم تهویه مصرف انرژی و هزینه زیاد به همراه دارد.
برای مقابله با این مشکلات ،و گسترش سبزینگی در شهر استراتژی طراحی بر استفاده از متدهای طبیعی مثل کاشت گیاه در نمای ساختمان جهت سایه اندازی طراحی شد،بدین ترتیب سه استراتژی زیر مورد مطالعه قرار گرفت:
در نهایت گزینه دوم انتخاب و اجرا گردید، این نمای سبز در فاصلهی۱٫۴ متری از پوسته اصلی نما استقرار یافته است، بالاترین طبقات هم بوسیله یک کنسول فلزی ۴٫۵ متری که شبیه تاج بناست ،سایه اندازی می گردد.
به علاوه،برای کاهش اثر جزیره حرارتی ،بنا دارای ۲۹۰ متر مربع آبنما در طبقه همکف می باشد که با پرتاب آب و افزایش مقدار بخار آب در هوا، دمای محیط را کاهش دهد. درختانی نیز در مجاورت ساختمان کاشته شده اند تا بتوانند با سایه اندازی بر روی نما تا ارتفاع طبقه سوم و پیاده رو موجب کاهش دما شوند.
گیاهان سبز و نقش آن سبزینگی در شهر
گیاهان در دیوار سبز از نوع بالارونده و خزان پذیر می باشند تا در فصول گرم دریافت انرژی خورشیدی را در داخل کاهش دهند و در فصول سرد با خزان برگ های خود اجازه ورود نور را به داخل ساختمان بدهند.
در ضمن با تغییر رنگ بر تغییر فصول اشره نمایند. فاصلهی در نظر گرفته شده بین دیوار سبز و پوسته خارجی بنا ،موجبات ایجاد یک دودکش گرمایی شده و کمک می کند گرما به بالا جریان درآید و از سطح ساختمان خارج شود.
با احتساب درختان روی زمین،ساختمان حدوداٌ ۲۷۳۵ متر مربع فضای سبز دارد که از میزان پوشش گیاهی افقی که در قطعه، پیش از این ساخت و ساز ها وجود داشت،بیشتر می باشد. به روایت دیگر،ساختمان تمام پوشش گیاهی که قبل از ساخت در سایت موجود بود را در خود دارد و مقداری هم بر آن افزوده است.
مقایسه مصرف انرژی :
در سال۲۰۰۲ مطالعهای در مورد ۱۰ ساختمان بلند در شهر سانتیاگو بعمل آمد که نتیجه مطالعات نشان داد که نمای سبز ساختمان کانسرسیو ۶۰ درصد میزان تابش خورشید را کاهش داده و ۲۰ درصد از اتلاف انرژی جلوگیری نموده است.
در مطالعه دیگری در سال ۲۰۰۷ و با مقایسه شارژهای ماهیانه و سالیانه پرداخت شده توسط ساکنین۱۰ ساختمان بلند،ساکنین کانسرسیو ۴۸ درصد کمتر انرژی مصرف نموده بودند و در مطالعهای دقیقتر بین طبقات کانسرسیو، نتایج نشان داد که در طبقات پوشیده شده با دیوار سبز ۳۵% کاهش مصرف انرژی وجود دارد که ۲۵ % ارزانتر از طبقاتی است که فاقد دیوار سبز می باشند.
برداشتی آزاد از کتابهای زیر :
۱- Antony wood, Payam Bahrami & Daniel safari.(2014) Green Walls in High-Rise Buildings, Published in conjunction with the Council on Tall Buildings and Urban Habitat(CTBUH), the lllinois Institute of Technology, and Tongji University.
۲-Design Media Publishing Limited.(2013) Living Wall Jungle the Concrete.
۳- Alison G.Kwok, AIA+Walter.Grondzik, PE.(2011) The GREEN STUDIO HANDBOOK, Architctural press.
آشنایی با دیوار سبز